wtorek, 19 marca 2013

Czy żyjemy zdrowo? Toksyczne i rakotwórcze składniki kosmetyków




Biegamy, chodzimy na fitness, trzymamy dietę i mamy na półkach tony kosmetyków...
ale czy to znaczy, że możemy powiedzieć "Tak, żyję zdrowo i ekologicznie"?
Na obiad gotujemy kurczaka (nafaszerowany hormonami brojler) z warzywami na parze (pełnymi pestycydów). Później idziemy pobiegać w dresie, który farbowany był jakimś rakotwórczym gównem, a na koniec do sauny, by wypocić toksyny i tuż po wyjściu nasycić skórę trującym formaldehydem (konserwant) i SLSami, które mogą być zanieczyszczone nitrozaminami, kij z tym, że same w sobie powodują świąd i łupież...

Na kolację zjadamy grillowaną, wyhodowaną na hormonach i chemii pangę, a później podcieramy tyłek bielusieńkim, wybielanym chlorem papierem, który zawiera kancerogenne dioksyny...
Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego np w Gruzji normą jest widok 100letniej babci z petem i wódką? Chcecie nadal wierzyć, że ogólny rozwój cywilizacji i medycyna dążą do tego, by wydłużyć życie, a wzrost nowotworów o kilkadziesiąt procent to tylko lepsza wiedza medyczna i sprawna diagnostyka?

Jeśli tak, to odpuśćcie sobie mój dzisiejszy post...

Kilka dni temu natknęłam się na film o pewnej korporacji. Można rzec, że jest to taka Umbrella z Resident Evil. Założona w latach 70tych ubiegłego wieku, stałą się właścicielem wszystkich korpo-gigantów... Jej założeniem była pokojowa kontrola liczby populacji na świecie. Mówiąc prosto, zatwierdzili szereg substancji rakotwórczych, które włączono do listy zatwierdzonych środków dodawanych do jedzenia, kosmetyków i chemii gospodarczej. Ich długotrwałe stosowanie miało wywołać choroby i zgon u pewnego procenta społeczeństwa. Dużego procenta. W latach 70tych przewidziano, że określoną (nie pamiętam dokładnie, ale to ma nastąpić za jakieś 100 lat)  liczbę lat po wprowadzeniu toksyn do życia codziennego, zostanie na świecie 30% populacji. 

Pytanie jak żyć zdrowo, kiedy wszystko wokoło jest zatrute. Nie wszystko... Sięgnijmy po pomoc do wujka Google, poszperajmy po oficjalnych anglojęzycznych bazach danych, bo tych informacji nie znajdziemy na portalach typu kobieta.onet.pl... Odróbmy lekcje z biochemii kosmetycznej. Na początku możemy kupować kosmetyki ekologiczne (naturalne to nie zawsze to samo). 0

 Na co warto zwrócić uwagę...
Wyrzucamy w diabły bielutki papier toaletowy i zastępujemy go ekologicznym, nie wybielanym.
Moja propozycja, to Alouette Eko z Rossmana. Oczywiście możecie kupić inny w sieci. 
Cena jest taka sama, jak papieru z dioksynami...
Czyżby Arabowie mieli jednak rację podcierając się ręką..? Wiem.. FUJ!


Możemy też, jeśli estetyka nas nie razi - sięgnąć po przaśny, makulaturowy papier z najniższych półek w markecie, ważne by był zrobiony w 100% z makulatury i nie był barwiony, ani bielony. Przy okazji chronimy nasze lasy :)

Jak i papier, to i wszystko, co jest wybielane - waciki kosmetyczne, patyczki, chusteczki, papierowe ręczniki...

Co do tych ostatnich, chyba też w Rossmanie trafiłam kiedyś na nie bielony papier.

Ekologiczne waciki, chusteczki i patyczki kosmetyczne możemy kupić np tutaj:

Zastanawiałyście się kiedyś, czy żel w podpaskach nie jest toksyczny? Co sprawia, że krew zamiast wsiąknąć i wyschnąć, zamienia się w obrzydliwego gluta?

Kosmetyki z SLS to jedynie wierzchołek góry lodowej... Jest szereg innych, równie szkodliwych substancji, które z powodzeniem znajdziemy w ukochanym kremie...


Poniżej lista mniej i bardziej szkodliwych substancji. Nie dajmy się zwariować, nie każda chemia jest zła... ale wiele tej złej jemy i wcieramy w siebie na co dzień.


1,4-dioxane
Łatwo przenika przez nabłonki i skórę do krwi wywołując działanie ogólne. Działa drażniąco na skórę i błony śluzowe, wywołuje stan zapalny i przesuszenie tkanki. Uszkadza strukturę lipidowo-białkową błon komórkowych, niszczy surfaktant pęcherzyków płucnych. Wykazuje wysokie powinowactwo do układu nerwowego, płuc, serca, wątroby i nerek. Powoduje niewydolność tych organów i martwicę (marskość). Przenika do mleka matki i do płodu w razie ciąży. Działa embriotoksycznie i teratogennie, rakotwórczo i oftalmotoksycznie (uszkadza narząd wzroku). Przy dłuższym stosowaniu na skórę powoduje świąd i dermatozę. 

AHA alpha hydroxy acid
Stosowane przez dłuższy czas wysuszają naskórek, powodują stan zapalny, a następnie pękanie skóry; zaburzają wydzielanie łoju i potu oraz gospodarkę kwasową

Ammonium thioglycolate
Działa podrażniająco na skórę.

Sole aluminium:
  • Aluminium hydroxide
  •     Aluminium oxide
  •     Aluminium silicate
  •     Aluminium stearate
  •     Aluminium starch octenylsuccinate
  •     Aluminium Chloride
  •     Aluminium Chlorohydrate
  •     Aluminium Chlorohydrex
  •     Aluminium Chlorohydrex PG
  •     Aluminium Distearate
  •     Aluminium Sesquichlorohydrate
  •     Aluminium Stearate
  •     Aluminium Tristearate
  •     Aluminium Zirconium Trichlorohydrex GLY
We wczesnych latach 90. WHO wydało oświadczenie, w którym stwierdziło, że podejrzewa się aluminium o wpływ na chorobę Alzheimera. Także fakt, że metal ten może uszkadzać układ nerwowy lub oddechowy, nie powinien nas dziwić.

Anionic Surfactants
Disodium Dioctyl Sulfosuccinate
Disodium Oleamide Sulfosuccinate
Disodium EDTA
Często zanieczyszczone nitrozaminami są kancerogenne.

sodium bentonite
quaternium-18 bentonite
pochodzi z martwych zwierząt
Podobne substancje: Quaternium-18 Bentonite, Quaternium-18/Benzalkonium Bentonite, Quaternium-18 Hectorite, Quaternium-18 Methosulfate

Benzalkonium Chloride/bromide
 zatyka pory tworząc czopy. Przyśpiesza tworzenie się zaskórników (comedones) i stanów zapalnych oraz ropnych gruczołów łojowych. Utrudnia oddychanie i wymianę metabolitów w skórze. Sprzyja rozwojowi bakterii trądzikotwórczych stwarzając dla nich warunki beztlenowe.Niekiedy korzystnie działają na cerę trądzikową zapobiegając pojawianiu sie nowych zmian. Usuwają również zaskórniki i likwidują łojotok skóry, zapobiegają zmianom ropnym. Przewlekle stosowane powodują przejście trądziku zwykłego (bakteryjnego) w trądzik chlorowy i bromkowy, trudny do wyleczenia
Środek silnie toksyczny.

2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol (Bronopol)
alergizujący konserwant , silnie toksyczny, może być zanieczyszczony kancerogennymi nitrozaminami.

benzoid acid (kwas benzoesowy)
Może działać alergizująco.


BHA (butylated hydroxyanisole)
Powoduje swędzące wysypki na skórze i rumień.

Skrótem BHA określa się również kwas salicylowy, a są to dwie różne substancje.

BHT (Butylated Hydroxytoluene)
Powoduje alergie, zawiera Toulene.

Chloromethyl- isothiazolinone 
Powoduje zapalenie skóry.

Polimery kwasu akrylowego (acrylic acid)
Wywołują stan zapalny swędzenie skóry po którym pojawia się pokrzywka. Po dostaniu się do oczu – stan zapalny spojówek i łzawienie.

Cocamidopropyl betaine  (CAPB)
Cocoyl amide propyldimethyl glycine, coconut oil amidopropyl betaine, tegobetaine L7, N-cocamidopropyl-N,N-dimethylglycine hydroxide
Jeżeli występuje samodzielnie w produkcie wówczas nie jest szkodliwy. Jednakże w połączeniu z sodium lauryl sulfate (itp.) powoduje przesuszenie skóry, łupież, wypryski na skórze owłosionej i alergiczne zapalenie skóry.

Cocoyl Sarcosine / Lauryl / Lauryl Sarcosine
Wywołuje wysypkę drobnopęcherzykową na skórze, zwłaszcza w pachwinach i wokół nosa oraz jamy ustnej. Powoduje stan zapalny skóry.
Może być zanieczyszczony kancerogennymi nitrozaminami.

Diethanolamine DEA
Dietanolamina
Triethanolamine (TEA)
Monoethanolamine (MEA)
Cocomide DEA
Cocamide DEA
Dla zmylenia konsumentów do nazw chemicznych dodawane są przedrostki sugerujące niby naturalne pochodzenie substancji syntetycznej, np. TEA Sodium Lauryl Sulfate, Cocamide DEA, MEA, Lauramide DEA. W połączeniu z innymi związkami azotowymi (np. obecnymi także w kosmetykach) tworzą rakotwórcze (kancerogenne) nitrozaminy.


Cetrimonium chloride / bromide
Cetalkonium Chloride
Jako środek konserwujący niedozwolony (choć posiada takie działanie), używany najczęściej jako zmiękczacz lub środek utrzymujący wilgotność, środek drażniący, Toksyczny.

Isothiazolinone
Powoduje alergie.


DMDM Hydantoin & Urea
Zawiera kancerogenny formaldehyd.

Glydant
Wydziela rakotwórczy i drażniący formaldehyd. Działa szkodliwie na gruczoły ekrynowe i apokrynowe, zaburza czynności gruczołów łojowych i hormonalnych (dokrewnych). U dziewcząt i młodych kobiet niektóre metabolity tego związku wywołują nadmierne owłosienie, podobnie jak  dwufenylohydantoina. Wywołuje stany zapalne skóry. Formaldehyd powoduje szybkie starzenie skóry i jest silnym alergenem.
W 2004 roku International Agency for Research on Cancer (IARC), która należy do Światowej Organizacji Zdrowia WHO, zaostrzyła ocenę ryzyka zachorowania na raka powodowanego przez formaldehyd. Zakwalifikowano go jednoznacznie jako środek kancerogenny.

Ethoxyethanol (etoxyetanol)
Wg rozprządzenia UE substancji tej nie wolno używać w produktach kosmetycznych.
Wchłania się do organizmu przez przewód pokarmowy, układ oddechowy i uszkodzoną skórę. Może zaszkodzić zdolnościom rozrodczym, uszkadzać płód.

Ethoxyethanol acetate (Octan etyloglikolu)
Wg rozprządzenia UE substancji tej nie wolno używać w produktach kosmetycznych.
Wchłania się do organizmu przez przewód pokarmowy, układ oddechowy i uszkodzoną skórę. Może zaszkodzić zdolnościom rozrodczym, uszkadzać płód.
Wdychane pary drażnią błony śluzowe. W wyniku hydrolizy octanu powstaje trujący glikol i kwas octowy 

Ethoxylated surfactants  
Pochodna oleju parafinowego.

Fragrance
 Często pod tą nazwą kryją się substancje silnie uczulające (alergeny) i kancerogenne. Producent nie mający nic do ukrycia i na sumieniu po prostu poda nazwy chemiczne tej grupy składników, zwłaszcza gdy te są pochodzenia naturalnego. Chemiczne substancje zapachowe:
  • Amylcinnamal
  • Benzylalkohol
  • Cinnamylalkohol
  • Citral
  • Eugenol
  • Hydroxycitronellal
  • Isoeugenol
  • Amylcinnamylalkohol
  • Benzylsalicylat
  • Cinnamal
  • Cumarin
  • Geraniol
  • Hxdroxymethylpentylcyclo-hexencarboxaldehyd
  • Anisylalkohol
  • Benzylcinnamat
  • Farnesol
  • 2-(4-tert-Butylbenzyl)propionaldehyd
  • Benzylbenzoat
  • Hexylcinnamaldehyd
  • d-Limonen
  • Methylheptincarbonat
  • 3-Methyl-4-(2,6,6-trimethyl-2-cyclohexen-1-yl)-3-buten-2-one
  • Eichenmoosextrakt
  • Baummoosextrakt.
  • Lyral
FDC-n (FD&C)
Barwniki rakotwórcze i podrażniające błony śluzowe oraz skórę

Glutaral
Powoduje zmiany w białku, stany zapalne skóry, skóra i włosy stają się twarde, użyty w większym stężeniu działa podrażniająco oraz powoduje zmiany w DNA. 

Isobutane
 nie dopuszczony do stosowania, kancerogenny

 Hydrolysed Animal Protein
Pochodna SLS, może być zanieczyszczony kancerogennymi nitrozaminami, co powatarza się w USA i Europie dość często.

 Lanolin
Środek bardzo często zanieczyszczony chlorowanymi pestycydami.

 
Lauryl dimonium hydrolysed collagen
Dłużej stosowany wysusza włosy. Toksyczny.


Paraffinum Liquidum
Tworzy tłusty film, powodując zatykanie porów, przez co skóra pozostaje bez dostępu tlenu.
W kosmetyce naturalnej w miejsce parafiny stosowane są oleje: migdałowy, avokado, i inne.
Najbardziej szkodliwe oleje mineralne nie powinny być wchłaniane przez nasz organizm w dawce większej jak 0,01 miligrama na kilogram masy ciała. A więc kto wielokrotnie w ciągu dnia używa szminki lub balsamów pielęgnujących do ust, ten może bardzo szybko te wartości przekroczyć.

Wg rozporządzenia Unii Europejskiej o substancjach szkodliwych, wszystkie substancje w skład których wchodzi więcej niż 10% parafiny, muszą być oznaczone informacją o tym, jeżeli substancje te będą połykane. Niestety przy kosmetykach ten obowiązek nie istnieje.
 
MEA compounds
Pochodna SLS, może być zanieczyszczony kancerogennymi nitrozaminami, co powatarza się w USA i Europie dość często.


Methylisothiazolinone
Methyl Chloroisothiazolinine
Posiada właściwości kancerogenne, mutagenne i silnie uczulające (alergen).

Magnesium Nitrate
 środek konserwujący
Może wytwarzać kancerogenne nitrozaminy.

Nitrosating Agents:
2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol  
Cocoyl Sarcosine
DEA compounds
Imidazolidinyl Urea
Formaldehyde
Hydrolysed Animal Protein
Lauryl Sarcosine
MEA compounds
Quaternium-7, 15, 31, 60, etc
 Sodium Lauryl Sulfate
Ammonium Lauryl Sulfate
Sodium Laureth Sulfate
Ammonium Laureth Sulfate
Sodium Methyl Cocoyl Taurate
TEA compounds 
Sodium Cocoyl Sarcosinate  
Są dość często skażone kancerogennymi nitrozaminami.
Powodują przesuszenie skóry, zaburzają wydzielanie łoju i potu, upośledzają czynności gruczołów apokrynowych, podrażniają skórę, wywołują świąd i wypryski. Przyczyniają się do powstawania plam, guzków zapalnych i cyst ropnych (w tym prosaków). Szczególnie szkodliwie działają na skórę dzieci, niemowląt oraz na skórę w okolicach narządów płciowych. Powodują podrażnienie oczu i zapalenie spojówek. W razie dostania się do jamy nosowej, np. podczas mycia powodują nieżyt nosa. Przenikają ze skóry do krwi wywołując działanie ogólne. Ulegają kumulacji w ustroju. Są metabolizowane w wątrobie. Uszkadzają układ nerwowy i układ odpornościowy skóry. Obniżają stężenie estrogenów, mogą wzmagać niekorzystne objawy menopauzy. Wcierane w piersi i narządy płciowe mogą indukować nowotwory. Uszkadzają osłonki włosów powodując łamliwość i rozdwajanie włosów.
SLS i SLES wchodzące w skład kosmetyków mogą być zanieczyszczone rakotwórczymi dioksanami (dioxane).
SLS są mutagenami uszkadzającymi materiał genetyczny.


Oxybenzone 
Działa rakotwórczo.

Parabeny = Parabens
  •     Methylparaben
  •     Ethylparaben
  •     Isopropylparaben
  •     Propylparaben
  •     Butylparaben
  •     Benzylparaben
  •     Glutaraldehyde
  •     Hexamidine-Diisethionate
  •     Phenol
  •     Phenyl Mercuric Acetate
  •     Phenyl Mercuric Borate
  •     Benzetonium Chloride
Methyl, Ethyl, Propyl i Butyl  Parabens
Methylparaben  C8H8O3
4-Hydroxybenzoesyremethylester, methyl-p-hydroxybenzoat
 
Powodują alergiczne stany zapalne skóry (wyprysk kontaktowy = eczema) typu pokrzywki, rumienia i strupków po pęknięciu pęcherzyków. Wchłaniają się ze skóry do krwi i limfy działając ogólnie.  Działają estrogennie. Na mężczyzn działają feminizująco.
Parabeny są podejrzewane o wywoływanie raka piersi, przy używaniu zewnętrznym w okolicach górnych ciała.

Olej mineralny
Parafina
olej parafinowy
  •     Paraffinum Liquidum
  •     Paraffin Oil
  •     Synthetic Wax
  •     Isoparaffin
  •     Mineral Oil
  •     Vaseline
  •     Petrolatum
  •     Ceresin
  •     Isododecane
  •     Isobutane
  •     Isohexadecane
  •     Ozokerite
  •     Cera Microcristallina

Produkty destylacji ropy naftowej.
Nie wchłaniają się z jelit i skóry. Zatykają pory, absorbują kurz i bakterie. Hamują wymianę gazową i metaboliczną w skórze. Uniemożliwiają swobodne wypływanie łoju na powierzchnię skóry.  Stwarzają beztlenowe warunki w skórze sprzyjające rozwojowi bakterii beztlenowych wywołujących trądzik. Inicjują tworzenie zaskórników, utrudnia regenerację skóry. Przyśpieszają procesy starzenia. Powodują kumulację toksycznych metabolitów w skórze. Nawet najcudowniejsze składniki rozpuszczone w parafinach nie przenikają do skóry pozostając na jej powierzchni. 
Mimo że jest to naturalny związek chemiczny to nie jest przyswajalny przez ludzki organizm, który traktuje parafinę jak nieprzyswajalne ciało obce. Nie trawi jej, nie absorbuje także od zewnątrz. Olej mineralny wytwarza na skórze warstwę, która nie pozwala tkance oddychać, ani wydzielać potu, toksyn, co w konsekwencji prowadzi do kumulowania się wydzielin skórnych pod szczelną skorupą parafiny.

Phenoxyethanol
Substancja wywołuje wypryski i pokrzywkę na skórze

Polyacrylamide
działanie rakotwórcze 

Polyethylene Glycol (PEG)
Glikol polietylenowy
PEG-20 Gliceryl Laurate
PEG (4-200)
Butylene Glycol

Przykłady PEG i PPG:
- wszystkie substancje z przedrostkiem w nazwie PEG i PPG,
- Acrylates/Steareth-20 Methacrylate Copolymer
- Aluminium Chlorochydrate
- Aluminium Chlorochydrex
- Ammonium Laureth Sulfate
-Ammonium Lauryl Sulfate
- Ceteareth
- Ceteth-1, -20
- Disodium Laureth Sulfosuccinate
- Glycereth-7
- Glycereth-7 Benzoate
- Glycereth-5 Lactate
- Glycereth-26 Phosphate
- Glyceteth-20 Stearate
- Glycereth-7 Triacetate
- Laureth-2, -3, -4, -7
- Laureth-5 Carboxylic Acid
- Laureth-8-Phosphate
- Lauryl Methyl Gluceth-10 Hydroxypropyldimonium Chloride
- Magnesium Laureth Sulfate = Magnesium Laureth-8 Sulfate
- Magnesium Oleth Sulfate
- Methyl Gluceth-10 i -20
- Myreth-4
- Myreth-3 Myristate
- Oleth-4
- Oleth-3 Phosphate
- Poloxamer 124, 184, 188, 407
- Poloxamine,Polysorbate 20, 60, 80
- Sodium Myreth Sulfate,Steareth-2, -21 i inne liczby
- Trideceth-12 i inne liczby
- Triceteareth-4 Phosphate
- Trilaureth-4 Phosphate
Zatykają pory w skórze, wywołują wysięki wokół gruczołów łojowych oraz apokrynowych. Powodują pokrzywkę, świąd i pękanie głębokie naskórka. Jeśli są zanieczyszczone dioksanem (1,4-dioxane) wówczas nabierają właściwości kancerogenne (rakotwórcze).

Do produkcji PEG i PPG używany jest bardzo mocno szkodliwy gas Ethylenoxid, który uchodzi za substancję rakotwórczą, a także uszkadzającą strukturę genetyczną komórek.

Polysorbate (20-85)
Powodują reakcje alergiczne i świąd skóry. Skóra staje się sucha i spękana.
Polysorbate 80 i 60 stymuluje rozwój nowotworów.

Potassium Coco Hydrolysed Collagen
Może zawierać kancerogenne nitrozaminy.

o-Phenylphenol
Wywołuje alergie, dziala drażniąco na oczy, drogi oddechowe i skórę.
Niebezpiczny dla środowiska - trujący dla organizmów wodnych. 

Petrolatum (wazelina)
Tworzy tłusty film, powodując zatykanie porów, przez co skóra pozostaje bez dostępu tlenu. 

QUININE (chinina)
substancja alergizująca, wysoko skoncentrowana działa drażniąco na skórę

Diethylphtalat (DEP)
Substancja ta może być wchłaniana przez organizm i wpływać negatywnie na nasz mechanizm ochronny. Niektóre badania wykazały również ich słabe działanie estrogenne. 

Diethylhaxylphtalat (DEHP)
 Dibuthylphtalat (DBT),
Benzylbuthylphtalat (BBP)
Od  2005 zakazane w produktach dla dzieci.
W badaniach przeprowadzonych na zwierzętach substancja ta (DBT) wykazała, po wielokrotnym użyciu, działanie uszkadzające wątrobę i nerki. Ftalaty rozpuszczają się w ślinie i w ten sposób, przez przewód pokarmowy, znajdują drogę do organizmu ludzkiego.


Propylene / Butylene Glycol
Glikol propylenowy,  PG
Xylene Glycol
Działają rakotwórczo. Silnie toksyczny w razie spożycia (uszkadza wątrobę, układ nerwowy i nerki). Resorbują się ze skóry do krwi i limfy. Uszkadzają nabłonki, tkankę łączną i mięśniową. Zastosowane na skórę wysuszają naskórek, ale równocześnie podrażniają gruczoły łojowe i apokrynowe wywołując stan zapalny i wysięki wokół gruczołów. Uszkadzają powłoczki włosów. Wywołują podrażnienie naskórka i skóry właściwej, świąd i kontaktowe (alergiczne) zapalenie skóry. Łój i złuszczone keratynocyty z glikolami tworzą substancję zatykająca ujścia gruczołów. Kosmetyki zawierające glikol propylenowy w razie dostania się do oczu powodują zapalenie gałki ocznej i spojówek, co objawia się łzawieniem, pieczeniem, świądem i opuchnięciem powiek. Uszkadzają strukturę lipidowo-proteinową błon komórkowych. Wdychane podczas używania aerozoli z kosmetykami uszkadzają nabłonki układu oddechowego i powodują kaszel oraz nieżyt. Uszkadzają komórki krwi i szpik kostny. W neuronach i w mięśniach zaburzają procesy przewodzenia podniet i proces skurczu.

Inne źródło:
Glikol propylenowy (PG) jest pochodną ropy naftowej. Przenika skórę i może osłabić strukturę komórkową białka. Powszechnie stosowany do wyciągów z ziół. PG jest wystarczająco silny, aby usunąć skorupiaki z łodzi! 
EPA uważa PG tak toksyczne, że wymaga pracownikom nosić rękawice, ubranie i okulary ochronne i rozporządzania wszelkich rozwiązań PG przez zakopanie ich w ziemi. Ponieważ PG wnika w skórę tak szybko, EPA ostrzega przed kontaktem ze skórą, aby zapobiec uszkodzeniu wątroby i zaburzenia czynności nerek. Ale nie ma nawet etykiety ostrzegawcze na produktach takich jak dezodoranty w sztyfcie, gdzie stężenie jest większe niż w większości zastosowań przemysłowych.  

Konserwanty:
Quaternium-15
C9H16Cl2N4
Cis isomer of 1-(3-chloroallyl)-3,5,7-triaza-1-azoniaada mantane-chloride,N-(3-chloroallyl)-hexammonium chloride
#
Imidazolidinyl urea, synonimy:  Germall, Abiol
iodopropynyl butylcarbamate
Diazolidinyl urea kancerogenny, zawiera formaldehyd.
Bromonitropropane diol = Bronopol
Tris (hydroxymethyl) nitromethane = Tris Nitro
N,N-methylenebis (N'-)1-(hydroxymethyl)-2,5-dioxo-4-imidazolidinyl urea
Urea, N,N-methylenebis [N'-[3-(hydroxymethyl)-2,5-dioxo-4-imidazolidinyl]
1,1'-Methylenebis[3-[3-(hydroxymethyl)-2,5-dioxo-4-imidazolidinyl]urea]
Imidurea NF
N-(3-chloroallyl)-Hexaminium chloride     cis-1-(3-chloroallyl)-3,5,7-Triaza-1-azonium-adamantane chloride            1-(3-chloroallyl)-3,5,7-Triaza-1-azonium-adamantane chloride
Methanamine-3-chloroallylochloride
Preventol D 1
Chloroallyl methanamine chloride
Dowicil 75, 100, 200
Azonium-adamantane chloride
Biopure 100
Imidurea
Sept 115
Tristat 1U
Unicide U-13
Wywołują alergiczne kontaktowe zapalenie skóry. Objawy: przesuszenie skóry, złuszczanie naskórka, zaczerwienienie, pieczenie lub świąd, pękanie skóry, sączenie, strupki, niewielkie krwawienia
z pęknięć skóry, niekiedy pęcherzyki wypełnione płynem (pokrzywka). Działają trądzikotwórczo (acnogennie). Trądzik kosmetyczny po składnikach formaldehydowych objawia się drobnopęcherzykową wysypką na skórze na podłożu zapalnym.
Towarzyszy mu często zakażenie bakteriami ropnymi.
Niektóre z tych związków wywołują trądzik kosmetyczny typu chlorowego, niezmiernie oporny na leczenie.

PVP/VA Copolymer
Ropopochodny, dla osób wrażliwych może być toksyczny, jego cząstki odkładają się w płucach.

Sodium Cyanide
Substancja rakotwórcza, alergizująca i mutagenna.

Rancid Natural Emollients
Tworzą wolne rodniki, które przyspieszają starzenie skóry.

Silicone derived emollients :
Cyclomethicone
Dimethicone
Emolienty silikonowe nie pozwalają skórze oddychać. Magazynują się w wątrobie i węzłach chłonnych, mogą powodować nowotwory. Nie są biodegradowalne.
Dimethicony
silicone rubber, silicone latex, latex, dimethyl silicone, simethicone, dimethyl polysiloxane, dermafilm, silbar, dimethicream, poly(dimethylsiloxane), methyl silicone, dimethicone 350, good-rite
Powodują podrażnienie skóry. Zaostrzają objawy trądziku.  Działają szkodliwie na włosy.
Bazują na PEG.

 Sodium Oleth Sulfate
W razie zanieczyszczenia tlenkiem etylenu (ethylene oxide) i dioksanem (dioxanem) działa silnie rakotwórczo.

Sodium PCA (NAPCA)
Uszkadza włosy (łamliwość, rozdwajanie, wypadanie) i wywołuje reakcje alergiczne. 

Sorbolene
Zatyka pory w skórze, zaburza czynności gruczołów potowych i łojowych. Wywołuje wyprysk na skórze (eczema). 

Stearamidopropyl Tetrasodium EDTA
 W obecności związków azotowych tworzy rakotwórcze nitrozaminy

Styrene Monomer
Karcinogen (związek rakotwórczy), alergizujący i mutagenny. 

Talc
Talk
Badania prowadzone od 20 lat dowodzą, że talk posiada właściwości fizykochemiczne odpowiedzialne za powstawanie nowotworu. Ponadto talk z łojem, potem i kosmetykami tworzy izolującą mazistą substancję zaburzającą oddychanie i czynności wydzielnicze skóry. Może przyczyniać się do rozwoju stanów zapalnych oraz ropnych gruczołów apokrynowych i łojowych. 


Składnik pudrów oraz środek napylany na prezerwatywy, który jest kolejnym dobrze znanym kancerogenem. Badania wykazały, że wiąże się on z rakiem jajników, kiedy jest stosowany w rejonie genitaliów, głównie dlatego, że będąc związkiem nieorganicznym (krzemian magnezu) może działać drażniąco na komórki okrywające jajniki.
   Ponadto talk kosmetyczny był w poprzednich latach bardziej niż obecnie zanieczyszczony materiałem śladowym przypominającym azbest – nieorganicznym czynnikiem, o którym wiadomo, że powoduje guzy. W zasadzie talk jest minerałem produkowanym ze skał talku, które są poddawane kruszeniu, suszeniu, mieleniu i eliminacji szeregu minerałów śladowych. Jednak proces ten nie eliminuje bardzo podobnych do azbestu maleńkich włókien. Stąd talk jest blisko spokrewniony z kancerogennym azbestem. Naukowcy dokładnie przyjrzeli się cząsteczkom talku i wykryli w nim niebezpieczne cechy upodobniające go do azbestu. W rezultacie w roku 1973 FDA zalecił ograniczenie ilości podobnych do azbestu włókien w talku kosmetycznym, jednak nie doszło do ustanowienia jakichkolwiek zasad i talk kosmetyczny do dziś nie jest objęty uregulowaniami rządu federalnego.
      Ta bierność doprowadziła do zignorowania raportu Krajowego Programu Toksykologicznego z roku 1993, w którym mówi się, że talk kosmetyczny, bez jakichkolwiek włókien przypominających azbest, wywołał u zwierząt guzy. Nawiasem mówiąc, talk może również osadzać się w płucach, powodując choroby układu oddechowego, a możliwe że i raka płuc.

Sodium Methyl Cocoyl Taurate
Może zxawierać kancerogenne nitrozaminy.

Stearalkonium Chloride
Związek toksyczny. Powoduje alergie.

Triclosan
Długotrwale stosowany powoduje nowotwory skóry i błon śluzowych u zwierząt. Działa teratogennie. Niekiedy używany do leczenia trądziku i dodawany do kosmetyków przeciwtrądzikowych.
Stosowany krótko nie działa toksycznie.

Toluene (benzen)
Szkodliwe w przypadku wdychania i wchłaniania przez skórę, śmiertelne w przypadku połknięcia Może mieć wpływ na wątrobę, nerki, układ krwionośny i ośrodkowy układ nerwowy. Powoduje podrażnienie skóry, oczu i dróg oddechowych. Wdychanie może powodować podrażnienie górnych dróg oddechowych. Działa drażniąco. Może być wchłaniane przez skórę. Dłuższy kontakt ma działanie wysuszające.

Niskie działanie rakotwórcze.

Chemiczne filtry UV:
4-Methylbenzylidencamphor (4 MBC)
3-Benzylidencamphor (3 BC)
Octyl-Methoxycinnamate (OCM)
Benzophenone-3/4 (Oxybenzon)
Homosalate (Homomenthylsalicylat – HMS)
Octyl-Dimethyl-Para-Amino-Benzoic-Acid (OD-PABA)
Dwie z tych substancji (OMC, 4MBC) wykazały wpływ na ksztaltowanie i rozwój hormonu tarczycy i tym samym ograniczały funkcjonowanie tegoż organu. 

 Organiczne związki chlorowe:
Methyldibromo Glutaronitrile lub Euxyl K 400
Naukowa komisja Unii Europejskiej potwierdziła znaczny wzrost alergii kontaktowych spowodowanych tym środkiem w całej Europie. Substancja ta może również wpływać na funkcjonowanie całego systemu hormonalnego.

Triclosan
może naruszać funkcje wątroby oraz niszczy DNA drożdży.


Stearate/Stearyl Alcohol
Może powodować wyprysk i świąd. Działa drażniąco na oczy.


Gliceryna, Hexyl Cinnamal
W stężeniu powyżej 30% może powodować wysuszenie i podrażnienie skóry. 

 Postępująca i nadmierna chemizacja środowiska i naszego codziennego życia – sukcesywnie nas zabija...


Informacje między innymi na podstawie publikacji dr. Różańskiego (Absolwent Uniwersytetu im. A. Mickiewicza w Poznaniu; doktor nauk biologicznych z zakresu medycyny) i kilku amerykańskich i holenderskich baz danych, między innymi MSDS.



W kolejnych artykułach postaram się Wam opisać dobroczynne oleje i co możemy z nimi zrobić poza dodaniem do sałatki. Powiedzieć wszystko o domowych peelingach - tych na sucho i mokro oraz przyjrzeć się bliżej kluczowym półproduktom do samodzielnego tworzenia kosmetyków.

Wprowadzając na bloga nowy eko-dział będę także testować kosmetyki ekologiczne i zwracać Wam uwagę na te, które tylko udają bycie EKO, a już niedługo rozpracuję dla Was szkodliwe dodatki, które możemy znaleźć w żywności i podrzucę parę sposobów na to, jak na prawdę żyć zdrowiej, ale dajcie mi trochę czasu, bo ten artykuł pisałam kilka dni :)


posh

 

 

 

3 komentarze:

  1. Świetny artykuł. Przerażające to wszystko, ale lepiej mieć tę wiedzę, niż oszukiwać się, że wszystko jest w porządku. Też słyszałam trochę na ten temat.
    Czekam na kolejne posty w tej tematyce.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba,że wprowadziłaś na bloga ten nowy eko dział.Podoba mi się Twój styl pisania i na pewno będę częściej zaglądać :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję, że Jesteś, Uwielbiam Cię - uwielbiam czytać Twojego bloga. Piszesz prosto z mostu nie owijasz w bawełne dobierając w wysublimowane słownictwo aby spodobać i nie podpaść czytelnikowi. Masz język prosty a zarazem bogaty w zdumiewającą ilość metafor i porównań. Super się Ciebie czyta i ogląda ;) Pozdrawiam www.61489pusia.blogspot

    OdpowiedzUsuń