piątek, 22 marca 2013

Sekrety urody z Dalekiego Wschodu część I Oleje

Kosmetyka Ayurvedyjska opiera się na olejach, głównie kokosowym, arganowym, rycynowym, sezamowym i ze słodkich migdałów oraz sproszkowanych ziołach i roślinach.

 Olej kokosowy, to właściwie osobny, ogromny rozdział, cud naturalnej kosmetyki i jedna z najzdrowszych rzeczy, jakie możemy otrzymać w pożywieniu. Tak, tak, bo uzupełnieniem chociażby dla kuracji włosów jest jego spożywanie.
Jest to jedyny olej, który nie odkłada się w postaci tłuszczu, a nawet pomaga nam chudnąć!
Zapobiega wysokiemu ciśnieniu i miażdżycy, cukrzycy, poprzez lepsze wchłanianie wapnia wzmacnia kości i zęby, a tym samym chroni przed osteoporozą. Zabija wirusy, łagodzi choroby trzustki i pęcherzyka żółciowego, choroby jelit jak CD czy CU, zmniejsza przewlekłe stany zapalne.
Chroni przed nowotworami, łągodzi zmęczenie, chroni przed infekcjami nerek i pęcherza, zapobiega chorobom wątroby. Zabija grzyby, usuwa pasożyty. Nie zawiera szkodliwych tłuszczów trans.


W kosmetyce zwalcza łupież, a w ciągu kilku tygodni kuracji jest w stanie odbudować strukturę zniszczonego włosa. Zmniejsza objawy łuszczycy, wykwity skórne, łagodzi suchość i likwiduje łuszczenie się skóry - i to bardzo szybko!

Zapobiega szkodliwym skutkom promieniuwania UV, jak zmarszczki, utrata jędrności skóry, czy przebarwienia.
Olej kokosowy ma działanie "chłodzące" i uspokajające, przyspiesza gojenie.
Jest bazą większości Indyjskich mieszanek olejów do skóry i włosów.





Olejek stymulujący wzrost włosów na bazie 3 olejów: kokosowego, sezamowego i rycynowego. Dostępny w sklepach z kosmetykami orientalnymi.

Innym, najpopularniejszym chyba olejem jest Sesa. 
Ayurvedyjski olej do pielęgnacji włosów z ziołami, na bazie kokosu.


Nasz olej spokojnie możemy, po rozgrzaniu, za pomocą lejka przelać do ładnego dozownika. 
Ja wybrałam ceramiczny, ponieważ dłużej utrzymuje ciepło.



 Masło Shea (karite) - obok oleju arganowego, jest jednym z najpopularniejszych kosmetyków naturalnych. Jego korzystne działanie dotyczy przede wszystkim skóry i posiada bardzo szeroki zakres. Jeśli masz problem z cellulitem, szorstką lub suchą skórą, która w dodatku łatwo reaguje alergiczne, ten kosmetyk jest dla ciebie.
Pielęgnuje, odżywia i nawilża skórę. Przyśpiesza regenerację ranek, uszkodzeń, minimalizuje swędzenie i objawy alergii skórnych. Działa także odmładzająco i poprawia warstwę ochronną ciała. Przed rozprowadzeniem masła na powierzchni skóry należy delikatnie rozgrzać do w dłoniach lub zanurzuć cały słoiczek tak jak w przypadku oleju kokosowego w ciepłej wodzie.

Karite jest niezwykle bogate w kwasy tłuszczowe, zarówno nasycone, jak i nienasycone, które działają nawilżająco na skórę. Natłuszczają i zapobiegają utracie wody z organizmu, dzięki czemu skóra zamiast starzeć się, odbudowuje zniszczone komórki. Podobnie działają też zawarte w maśle woski. Masłosz zawiera również naturalną alantoinę, która koi podrażnienia, regeneruje, pomaga zlikwidować przebarwienia i specjalnie polecana jest osobom o skórze wrażliwej. Shea to również zbiorowisko wielu witamin: E, zapobiegającej poparzeniom i podrażnieniom, chroniącej skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, prowitaminy A (retinolu), która ma rewelacyjne działanie odbudowujące i regeneracyjne, a ponadto pobudzające skórę do wytwarzania większej ilości kolagenu, co wspomaga przeciwdziałanie starzeniu się skóry - opowiada kosmetolog Monika Nowak.

Warto również dodać, że masło shea posiada lekki filtr ochronny 3 – 4 SPF (UVB), dzięki czemu chroni skórę i zabezpiecza przed poparzeniami słonecznymi, jak również działaniem wolnych rodników. 
Może być z powodzeniem stosowane u dzieci i niemowląt, jako, że działa skuteczniej od oliwki.
Bardzo korzystnie wpływa na skórę z AZS, czyli atopowym zapaleniem skóry. Polecane jest dla alergików.
Kosmetyki zawierające masło regenerują przesuszone włosy, dodają im blasku, wygładzają puszące się pasma, uelastyczniają fryzurę. Kosmetyki na bazie Shea warto stosować na włosy podczas kąpieli słonecznych i morskich. Szczególnie latem Shea jest idealnym preparatem do leczenia oparzeń słonecznych, podrażnień i opryszczek.
Nie ma lepszego kosmetyku na rozstępy niż Masło Shea.








"Olej arganowy (marokańskie złoto) zawiera ogromne ilości witaminy E (dwukrotnie więcej, niż oliwa z oliwek) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom cholesterolu, wygładzają zmarszczki, leczą młodzieńczy trądzik i przyspieszają gojenie otarć naskórka. 
Ma wpływ na wzmocnienie systemu immunologicznego, obniża zawartość tłuszczu we krwi, poprawia krążenie, reguluje ciśnienie, zwalnia proces starzenia się, regeneruje już zniszczone i chore komórki, dezynfekuje, pomaga przy odbudowie tkanki łącznej, przemianie materii, w okresie klimakterium. Zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe. Posiada właściwości antyoksydacyjne.

Może być stosowany przy chorobach układu krążenia, zmniejsza ryzyko zawału serca, miażdżycy, zapobiega chorobom Alzheimera, Parkinsona, chorobom skórnym, reumatycznemu schorzeniu stawów, jest skuteczny przy podwyższonych wartościach cholesterolu. Łagodzi bóle stawowe (reumatyczne) i bóle mięśni. Wykazuje właściwości antyseptyczne, ochronne, ujędrniające i wygładzające.

W kosmetyce nawilża i ujędrnia skórę, działa rewitalizująco, przeciwdziała procesom starzenia się skóry, poprawia jej elastyczność i jędrność, wspomaga odnowę komórek. Chroni naskórek przed wysychaniem, wygładza, uspokaja podrażnioną skórę, działa przeciwzapalnie, łagodzi objawy trądziku, alergii. Dzięki obecności witaminy E, doskonale chroni komórki organizmu przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Jest znakomitym olejkiem do opalania, ponieważ skutecznie chroni skórę przed działaniem promieni słonecznych.
Idealny dla cer wrażliwych, trądzikowych, suchych i dojrzałych. Jest bardzo dobrym środkiem do masażu ciała. Stosowanie oleju odbudowuje płaszcz hydrolipidowy i zwiększa zawartość składników odżywczych w skórze. Spłyca blizny, poprawia stan skóry dotkniętej cellulitem. Wzmacnia włosy i paznokcie oraz idealnie nadaje się do pielęgnacji niemowląt, zapewniając ochronę przed odparzeniami."

 dr n. farm. Bożena Kowalczyk - Śląski Uniwersytet Medyczny,
Katedra i Zakład Botaniki Farmaceutycznej i Zielarstwa w Sosnowcu






Właściwości oleju arganowego w kosmetyce:


  • opóźnia procesy starzenia,
  • łagodzi objawy alergii,
  • działa przeciwzapalnie,
  • poprawia elastyczność skóry,
  • wygładza zmarszczki,
  • korzystnie działa w leczeniu egzemy, ospy wietrznej, łuszczycy,
  • głęboko nawilża skórę,
  • wspomaga pozbycie się cellulitu,
  • odżywia włosy zniszczone zabiegami fryzjerskimi,
  • chroni skórę przed niekorzystnym działaniem promieni słonecznych,
  • łagodzi objawy trądzika młodzieńczego,
  • chroni naskórek przed przesuszeniem i pęknięciami,
  • przyśpiesza gojenie uszkodzeń skóry.

Właściwości oleju arganowego w medycynie:


  • łagodzi bóle stawów,
  • odmładza skórę,
  • zapobiega chorobie Alzheimera i Parkinsona,
  • obniża ciśnienie i poziom cholesterolu,
  • wpływa korzystnie na krążenie krwi,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty, piersi, skóry,
  • zmniejsza ryzyko zawału serca i miażdżycy,
  • zabija grzyby i bakterie.

Olej rycynowy ze względu na swoje właściwości antyseptyczne jest skutecznym środkiem w zwalczaniu zmian trądzikowych. Świetnie rozpuszcza się w wodzie. Można też zastosować mycie twarzy mieszanką olejów z zawartością oleju rycynowego. Takie mieszanki mocno oczyszczają skórę, potrafią dość skutecznie poradzić sobie z zaskórnikami, ale o tym rytuale napiszę w części o kosmetyce Japońskiej. 
Jest olejem tłoczonym z nasion rycyny - to jedna z najbardziej trujących substancji pochodzenia roślinnego. Olej wyciska się na zimno i wygotowuje z wodą. Takie postępowanie pozwala na rozkład toksycznej toksoalbuminy, której obecność w nasionach sprawia, że ich zażycie może wywołać śmiertelne zatrucie. Olej rycynowy jest substancją nie dość, że nieszkodliwą dla ludzi, to jeszcze na dodatek mającą wiele cennych zalet leczniczych.
 Medycyna ludowa stosuje go na każdą część ciała, nawet na rany, również do masażu piersi w celu zwiększenia napływu mleka, do leczenia trudno gojącego się pępka u noworodków. Można ulżyć bolącym i zmęczonym stopom jeśli przed snem nasmaruje się je tym olejem i włoży bawełniane bądź wełniane skarpety. 
Poleca się stosowanie okładów, a nie oleju doustnie, gdyż okłady pobudzają mechanizmy obronne organizmu, poprawiają krążenie i pomagają odbudować równowagę między komórkami. Pomagają w chorobach, w których z powodu zaburzenia obiegu limfatycznego następuje niewystarczające usuwanie toksyn z całego organizmu bądź z chorych miejsc.

Najczęściej stosuje się okłady w następujących chorobach:
Wrzody trawienne, zaparcia, samoistne nadciśnienie, zapalenie wyrostka robaczkowego, nieżyt żołądka, zapalenie pęcherzyka żółciowego, odmiedniczkowe zapalenie nerek, zapalenie okrężnicy, infekcyjne zapalenie wątroby, niedrożność jelit, zapalenie kości i stawów, ból głowy, pęknięcie odbytu, bóle brzucha z trudnością odnalezienia przyczyny, krwiak otrzewnej, hemoroidy, zapalenie pochewki ścięgna, zapalenie kaletki maziowej, w chorobach "kobiecych", można zastosować gorący okład z rycyny aby rozpuścić piasek w przewodach żółciowych, w chorobach skórnych, urazach szyi, kręgosłupa, bicepsów, ból krzyża, okłady można stosować, kiedy występuje gorączka.

Są już dowody na obserwacje kliniczne stosowania oleju z rycyny, potwierdzające jego działanie, które znacznie wzmacnia system immunologiczny.

Okłady na szyję robione w przypadku nawracających angin powodują oczyszczenie tego obszaru i regenerację działając profilaktycznie, a w czasie anginy przyspieszają wyleczenie, jest to zalecane przez naturoterapeutów.

Nie jest zalecany podczas ciąży, gdyż może wywołać poród!

Szeroko stosowany w kosmetyce indyjskiej i japońskiej, głównie w produktach do oczyszczania cery, na porost i przeciwko wypadaniu włosów. 

Pomaga w odbudowie łamliwych i wypadających brwi i rzęs oraz paznokci i naskórka wokół nich.
Która z naszych babć nie wcierała go w brwi? :)





Olej Sezamowy obniża ciśnienie i hamuje wchłanianie cholesterolu.
Stosowany w kremach i mleczkach przeznaczonych dla skóry suchej, mieszanej, dojrzałej, źle ukrwionej i wrażliwej. Używany także w kosmetykach przeciwsłonecznych (posiada naturalny współczynnik ochronny przed słońcem ok. 3-4), w preparatach do pielęgnacji suchych włosów i suchej skóry głowy. Olej sezamowy ma właściwości rozgrzewające, oczyszczające (odtrutkowe), reguluje pracę gruczołów łojowych. Zawiera witaminę E.
Zawiera naturalne przeciwutleniacze chroniące przed wolnymi rodnikami. Jest również doskonałym naturalnym czynnikiem odmładzającym. Wygładza i napina skórę, nadaje jej gładkość i elastyczność, ujędrnia i likwiduje drobne zmarszczki.
Jest bardzo aktywnym antyutleniaczem i wymiataczem wolnych rodników. Zaliczany do środków ''anti-aging'', zwiększa barierową funkcje skóry, zmniejsza utratę wody przez naskórek oraz zwiększa elastyczność skóry. Tak jak i inne oleje może być stosowany jako emolient zmiękczający skórę i chroniący ja przez wpływem zewnętrznego środowiska.
. 
Ponieważ olej sezamowy rozgrzewa nie jest zalecany do stosowania przy rozszerzonych naczynkach i przy stanach zapalnych.  


 Olejek do twarzy na bazie oleju ryżowego, sezamowego i słonecznikowego.
Zawiera co prawda chemiczną witaminę E, ale poza tym ma wszystkie ekologiczne certyfikaty.

Olej ze słodkich migdałów stosowany jest głównie w kosmetyce. Nadaje się do każdego rodzaju skóry, nie daje efektu tłustości, jest lekki i łatwo się wchłania, dzięki czemu jest chętnie wykorzystywany do masażu.  Polecany szczególnie do pielęgnacji skóry dziecka, ponieważ jest bardzo łagodny i nie ma właściwości drażniących. Zapobiega rozstępom i zmniejsza te już istniejące. Dzięki zawartości witamin A i E, będących antyoksydantami wykazuje także działanie przeciwzmarszczkowe. Świetnie sprawdza się jako eliksir na rozdwajające się końcówki czy okład na podrażnioną skórę głowy. Łagodzi poparzenia słoneczne.
Jako wyjątkowo delikatny jest polecany do pielęgnacji wrażliwej skóry noworodków (pomaga w zwalczeniu ciemieniuchy, łagodzi popieluszkowe podrażnienia skóry, zaczerwienienia).
Działa łagodząco i jest szczególnie polecany do skóry suchej, wrażliwej, zniszczonej lub podrażnionej. Stosowany wspomagająco daje świetne efekty w pielęgnacji skóry przy egzemie i łuszczycy.
Pomocny w kuracji odchudzającej, jako skuteczny preparat dla skóry która traci jędrność i sprężystość.
Na rynku można znaleźć głównie dwa rodzaje olejku migdałowego: słodki i gorzki. Gorzki używany jest jako trucizna to też nie stosuje się go w branży spożywczej. W znacznej większości kosmetyków znajdziemy olejek migdałowy słodki, który poddany odpowiedniej destylacji został pozbawiony szkodliwych składników. Gorzka odmiana charakteryzująca się 3% kwasu pruskiego czyli cyjanowodorem będącym silną toksyną jest niekiedy stosowana w chirurgii plastycznej i operacjach kosmetycznych o małej inwazyjności.






Olej Macadamia ze względu na swoje właściwości regeneracyjne, natłuszczające i wygładzające, szczególnie polecany jest do pielęgnacji cery wrażliwej, delikatnej, a także kruchych, słabych i łamliwych włosów. Zawiera kwasy omega, lecytynę i nienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią skórę przed przedwczesnym starzeniem. Jest także bogaty w witaminy (A, B, E) oraz składniki mineralne. Doskonale zmiękcza i uelastycznia skórę nadając jej aksamitną gładkość. Zawiera naturalne filtry UV chroniące przed poparzeniem. Łagodzi podrażnienia posłoneczne.
Odżywia, obciąża i nabłyszcza włosy. 

 Zawarty w nim olej palmitooleinowy to również składnik ludzkiej skóry. Z tego względu olej makadamia jest doskonale wchłaniany i tolerowany przez skórę. Chroni komórki skóry przed zniszczeniem (działaniem wolnych rodników czyli utlenianiem). 

Macadamia doskonale nadaje się do pielęgnacji skóry starzejącej się, znajduje również zastosowanie w zwalczaniu cellulitu. Systematycznie stosowany widocznie zmniejsza nierówności skóry, ujędrnia ją wygładza i napina. Poprawia jędrność i elastyczność skóry, przez co, zapobiega powstawaniu grudkowych złogów tłuszczu. Polecany do demakijażu oczu.




Olej Ryżowy zawiera kwas oleinowy(38%), linolowy(40%), estry kwasu erukowego, gamma-oryzanol, skwalen, kwas fosforowy, estry wyższych alkoholi i kwasów tłuszczowych, bardzo duże ilości witaminy E i tokotrienoli. Duże stężenie witaminy E zapewnia ochronę lipidom naskórka. Oryzanol chroni równowagę skóry, przyspiesza podziały komórkowe, powstrzymuje procesy starzenia i łagodzi objawy klimakterium(działa jak hormon wytwarzany przez jajniki). Jest silnym antyoksydantem i filtrem UV. Obecna w nim witamina B odgrywa kluczową rolę w procesie spalania tłuszczów. Fitosterole z kolei regulują gospodarkę wodną skóry – zapobiegają jej wysuszaniu.

Kwasy omega-3 zawarte w tym oleju zmniejszają poziom triglicerydów we krwi, a co za tym idzie – ryzyko zawału serca. Bardzo ważne z punktu widzenia jego właściwości kulinarnych jest to, że ma on wysoką temperaturę dymienia, tj. 230°C, co oznacza smażenie bez dymu i pryskania. Potrawy smażone na tym oleju są mniej kaloryczne (identycznie jest z olejem kokosowym), ponieważ jest on mniej absorbowany niż inne oleje.
Badanie przeprowadzone w 1996 przez naukowców z Uniwersytetu Rochester wykazało wpływ oleju ryżowego na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
Te same badania dowiodły, iż olej ryżowy stosowany w długim okresie czasowym zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.









 Olej Laurowy jest bogaty w witaminę A i E które odpowiadają za prawidłowe wytwarzanie kolagenu. Skutecznie likwiduje łupież, świerzb i inne choroby skóry głowy. Chlorofil zawarty w olejku wspomaga gojenie ran i łuszczycy. Olejek pobudza porost włosów. Ma również działanie przeciwtrądzikowe, oczyszczające, antybakteryjne i ściągające. Dzięki właściwościom rozgrzewającym zmniejsza bóle stawów i napięcie mięśni, rozszerza drobne naczynia krwionośne. Działa przeciwgrzybicznie.

 
 Olej Jojoba

Ze względu na swoje niezwykłe właściwości, nazywany jest często płynnym złotem. W swoim składzie zawiera m.in.: witaminę A, F, E, palmitynian cetylu - substancję o cennych właściwościach odżywczych i natłuszczających, skwalen - występuje w naturalnym płaszczu tłuszczowym skóry, chroni ją przed utratą wody. Jest doskonale absorbowany przez skórę, nie zatyka porów działając wręcz przeciwnie - pozwala swobodnie odpływać wydzielinie skórnej, likwidując w ten sposób zaskórniki. Bardzo trwały, wmieszany do innych olejów roślinnych przedłuża ich trwałość. Zawiera naturalny filtr 4. Posiada ogromne właściwości pielęgnacyjne, m.in. wspomaga naturalne funkcjonowanie skóry, przyspiesza jej regenerację, nawilża, natłuszcza, odżywia, spowalnia proces starzenia się, działa immunostymulująco. Charakteryzuje się idealną wprost czystością, nie zawiera żadnych substancji trujących.
Olej z jojoby swoją budową zbliżony jest do wydzielanej przez ludzką skórę substancji, tzw. sebum. Jeśli ilość sebum jest zbyt niska, skóra staje się sucha, pojawiają się zmarszczki, świąd. Przy nadmiernym wydzielaniu sebum skóra jest nadmiernie tłusta i skłonna do wyprysków. W każdym przypadku olej jojoba reguluje ilość wydzielanego sebum, wzmacnia warstwę cementu międzykomórkowego zachowując naturalną, kwaśną warstwę ochronną skóry i przyspieszając regenerację komórek. Z tego względu olej z jojoby znalazł zastosowanie nie tylko w terapii cery suchej, ale i w terapii trądzika, łuszczycy, łupieżu. Olej z jojoby jest również prawdziwym wybawieniem dla odwodnionej skóry tłustej.
 



Olej Awokado jest nie tylko cennym olejem jadalnym, prozdrowotnym, ale również bardzo wartościowym olejem do pielęgnacji skóry o wybitnym działaniu regeneracyjnym. Głęboko penetrujący i nawilżający o wysokich właściwościach antyoksydacyjnych. Zawiera witaminy A, D, E, witaminy z grupy B, lecytynę. Zawiera dużą ilość naturalnych fitosteroli, znacznie więcej niż oliwa z oliwek.
Jest olejem odpowiednim do wszystkich typów skóry. Ponieważ głęboko wnika w skórę umożliwia efektywny transport składników odżywczych przez warstwę naskórka do skóry właściwej. Stymuluje metabolizm kolagenu, wspomaga regenerację tkanki łącznej, przyspiesza proces gojenia ran i oparzeń, absorbuje promieniowanie UV, łagodzi stany zapalne, działa przeciwbakteryjnie, opóźnia widoczne oznaki starzenia i bardzo zmiękcza skórę. Pomocny dla osób z dolegliwościami skóry. Jest często używany dla skóry suchej, dojrzałej, uszkodzonej, u osób cierpiących z powodu egzemy, łuszczycy – pomaga złagodzić suchość i swędzenie. Jest bardzo przydatny dla leczenia skóry z poparzeniami i uszkodzeniami słonecznymi, odwodnionej i niedożywionej. Skutecznie pomaga zmniejszać plamy starcze.
W "Archives of Dermatological Research"  przedstawione zostały wyniki badań potwierdzające, że olej z awokado ma zdolność leczenia stanów zapalnych, ochrony skóry przed skutkami starzenia się, nowotworami i uszkodzeniami przez promieniowanie UV. Co ważne, zauważono, że olej z awokado ma unikalną zdolność odwracania szkód spowodowanych przez słońce. Wspomaga walkę z wypadającymi włosami.


 

Nie wszystkie dostępne na rynku Indyjskie kosmetyki, są kosmetykami ekologicznymi. Bywa, że zawierają PEGi, parabeny, SLS, czy parafinę. Pochodzenie kosmetyku nie zwalnia nas z czytania etykiety...
 Jednak te kosmetyki, które opisuję i niejako reklamuję na blogu (choć nic z tego oczywiście nie mam) możecie kupować w ciemno :)



posh

2 komentarze:

  1. Rzeczywiście, Maroko to Daleki Wschód -_- Tak samo jak Syria i Indie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny blog, zainspirowałaś mnie do zmiany trybu życia. Myślałam o tym już dawno, ale nigdy nie miałam czasu się tym zainteresować. Bardzo dobrze, że trafiłam na Twój blog! :)

    OdpowiedzUsuń